“ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ”, του Κώστα Χαραλάμπους

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με την Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου, διοργανώνει τον μήνα Φεβρουάριο στο δημοτικό κινηματοθέατρο Rex έκτακτες προβολές αγαπημένων ελληνικών ταινιών νέας παραγωγής, που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 21:00 και θα συνεχιστούν την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, με δύο προβολές στις 18:00 και 21:00, με την ταινία “Καπετάν Μιχάλης”. Η ταινία είναι διασκευή του ομώνυμου ιστορικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, παραγωγής 2023 και διάρκειας 159΄.

Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Χαραλάμπους και τον ρόλο του ανυπόταχτου Κρητικού ερμηνεύει ο Αιμίλιος Χειλάκης. Στο ρόλο της Τουρκάλας Εμινέ η Τζένη Καζάκου και στο ρόλο του Τούρκου μπέη ο Αλέκος Συσσοβίτης. Στους υπόλοιπους ρόλους συμμετέχουν εξίσου αξιόλογοι ηθοποιοί: Λουκία Μιχαλοπούλου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Γεράσιμος Σοφιανός.

Η ταινία μας ταξιδεύει στην Κρήτη του 1889. Το νησί βρίσκεται σε επαναστατικό αναβρασμό εναντίον των Τούρκων και ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, έχει ορκιστεί να παραμείνει μαυροντυμένος και αξύριστος μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη. Είναι αποφασισμένος να πολεμήσει με κάθε κόστος για την απελευθέρωση, όταν όμως συναντά την όμορφη Εμινέ, γυναίκα του  Τούρκου Νουρήμπεη με τον οποίο τον ενώνουν δεσμοί αίματος, η στάση του πάνω στις αξίες της ζωής κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Βιώνει μια πρωτόγνωρη εσωτερική πάλη, ενώ ο ερωτικός πειρασμός τον αποπροσανατολίζει από εκείνο που θεωρεί ιερό του καθήκον: την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους…

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου στην Κρήτη, σε περισσότερες από 40 περιοχές, από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη, από τα Χανιά και το Ηράκλειο, μέχρι την Ελούντα και την Νεάπολη. Για τις ανάγκες της φιλόδοξης παραγωγής, ράφτηκαν περισσότερα από 200 κουστούμια, αξιοποιήθηκαν 1.000 ανδρικές και γυναικείες φορεσιές και κατασκευάστηκαν 180 όπλα, σπαθιά και κανόνια της εποχής.

Την φιλόδοξη παραγωγή πλαισίωσαν και 1800 εθελοντές Κρητικοί, που συμμετείχαν μπροστά και πίσω από τον κινηματογραφικό φακό, βοηθώντας να ολοκληρωθεί μια ταινία που αναδεικνύει, προβάλει και διευρύνει τα σύνορα της Κρήτης. Για την πιστή αναπαράσταση της εποχής της προεπαναστατικής Κρήτης δίνεται μεγάλη προσοχή όχι μόνο στα κοστούμια και τα σκηνικά αλλά και στον εντοπισμό κατάλληλων τοποθεσιών για τα γυρίσματα, ώστε να αναδειχθεί η μοναδική μαγεία του Κρητικού τοπίου.

Η συνεχώς παρούσα βαριά σκιά της αντρειοσύνης και του ηρωικού θανάτου, ο υπαρξιακός ανήφορος του Καπετάν Μιχάλη, στον οποίο υποτάσσονται τόσο ο έρωτας και η οικογένεια όσο και η ίδια η ζωή, η απεικόνιση του αιώνιου θηλυκού που απειλεί την αρχέγονη παλικαριά του άντρα, είναι κλασικοί χαρακτήρες και θεματικές στα βιβλία του Καζαντζάκη.

Ο Χαραλάμπους αποδίδει με πιστότητα την ιστορία, χωρίς να κρύβει τον θαυμασμό του για τον ήρωα του Καζαντζάκη. Παρά τις αδυναμίες, τα ελαττώματα και τα λάθη του, ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι ο Καπετάν Μιχάλης είναι τελικά αυτό που θα έπρεπε να είναι ο ιδανικός Έλληνας. Υπερήφανος, παρορμητικός αλλά και ορθολογιστής, πεισματάρης που ξέρει όμως και να ακούει, ριψοκίνδυνος και αποφασισμένος.

Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Γενική είσοδος 5 ευρώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by