“ΦΟΝΙΣΣΑ”, της Εύα Νάθενα

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με την Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου, διοργανώνουν τον Φεβρουάριο έκτακτες προβολές αγαπημένων ελληνικών ταινιών νέας παραγωγής, με την υπογραφή ταλαντούχων, νέων, Ελλήνων σκηνοθετών.Το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Φεβρουαρίου, με δύο προβολές στις 19:00 και 21:00, παρουσιάζεται στο δημοτικό κινηματοθέατρο Rex, η βραβευμένη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινία, “Φόνισσα”.

Η αριστουργηματική νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη διασκευάζεται και μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη, από την Εύα Νάθενα, στην πρώτη της σκηνοθετική προσπάθεια. Η “Φόνισσα” είναι ελληνικής παραγωγής 2023, διάρκειας 97΄ και στον πρωταγωνιστικό ρόλο εντυπωσιάζει με την στιβαρή ερμηνεία της η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Συμπρωταγωνιστούν οι: Μαρία Πρωτόπαππα, Ελενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ημελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Ολγα Δαμάνη, Ερση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου. Στο κορυφαίο του αφήγημα ο Παπαδιαμάντης περιγράφει ρεαλιστικά την κοινωνική δυναμική μιας εποχής, εξερευνώντας ταυτόχρονα με τόλμη το ψυχογράφημα μιας τραγικής, γυναικείας φιγούρας. Είναι η Χαδούλα, γνωστή περισσότερο σαν Φραγκογιαννού, μια πολύτεκνη χήρα, η οποία πέρασε μια τυραννισμένη ζωή σε ένα άγονο νησί του 18ου αιώνα. Ο Παπαδιαμάντης, ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων, σημειώνει στο βιβλίο του για την Χαδούλα: “Όταν ήτο παιδίσκη, υπηρέτει τους γονείς της. Όταν υπανδρεύθη, έγινε σκλάβα του συζύγου… όταν απέκτησε τέκνα, έγινε δούλα των τέκνων της, όταν τα τέκνα της απέκτησαν τέκνα, έγινε πάλιν δουλεύτρια των εγγόνων της”. Η ηλικιωμένη χήρα νιώθει πικραμένη, κακοποιημένη και βίαια χειραγωγημένη σε όλη της τη ζωή, σαν κόρη, μάνα και γιαγιά. Δεν θέλει τα κορίτσια να γίνουν βάρος στην πάμφτωχη οικογένειά τους με το απαιτητό της προίκας, ούτε να υποστούν, σαν γυναίκες, τη βία και την κακοποίηση που γνώρισε και η ίδια, γι΄ αυτό πνίγει τα θηλυκά νεογέννητα…

Εξεγείρεται με γενναίο και συνάμα αποκρουστικά τραγικό τρόπο απέναντι σε ένα κόσμο αγκυλωμένο από ανυπέρβλητα πατριαρχικά, αλλά και ταξικά/οικονομικά, στερεότυπα. Είναι μια “αθώα με βρόμικα χέρια” και η ύβρις της είναι ότι δεν αποδέχεται την κοινωνική μοίρα των γυναικών. Ενώ αναλογίζεται το παρελθόν της με θολωμένο το μυαλό, πνίγει δύο μικρά κοριτσάκια, όμως όταν άλλο ένα πέφτει στο πηγάδι, χωρίς εκείνη να έχει την παραμικρή ανάμειξη, οι υποψίες των αστυνομικών και των συγχωριανών της θα πέσουν επάνω της… Η Νάθενα περιορίζει τις ηθογραφικές διαστάσεις της δραματικής διαδρομής της Φραγκογιαννούς και παρουσιάζει την ζωή της σαν ένα υπαρξιακό εφιάλτη, από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Με πρώτη ύλη από τον Παπαδιαμάντη, δημιουργεί ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ χαρακτήρων και διατηρεί αμείωτη την αγωνία: ποιο θα είναι το επόμενο θύμα της οργής της, ποιο παιδί θα γλιτώσει; Διατηρεί τους αυθεντικούς διαλόγους, αλλά αλλάζει τη σειρά των φόνων και τροποποιεί ελαφρώς το φινάλε, προκρίνοντας μια περισσότερο ψυχολογική ερμηνεία της διανοητικής κατάβασης της Χαδούλας στην καρδιά του σκοταδιού. Στήνει ένα φυσικό, πέτρινο σκηνικό, σκληρό και αφιλόξενο όσο και ο τόπος. Χρησιμοποιεί γρήγορο μοντάζ για να ζωντανέψει το πέρασμα της βασανισμένης γυναίκας από την πραγματικότητα, στην ανάμνηση και στον εφιάλτη. Η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου συνοδεύει τις εικόνες σαν χορικό μοιρολόι, ενώ η βραβευμένη, συγκλονιστική ερμηνεία της Καραμπέτη συγκινεί, όπως ζωντανεύει την εσωτερική σύγκρουση της Φραγκογιανούς, την πάλη της ανάμεσα στη σωτηρία και το έγκλημα, και την ανάγκη της να πάρει την έγκριση από τον Θεό, για τις απάνθρωπες πράξεις της.

Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών

Γενική είσοδος 5 ευρώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ

 

 


by