“ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ”, του Σεργκέι Λόζνιτσα

 

Την βραβευμένη στις Κάνες ταινία ” Το Πρόσωπο της Ομίχλης –  V Tumane” παρουσιάζει την Πέμπτη στις 21.30, στο Κινηματοθέατρο REX η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου. Η ταινία είναι παραγωγής Ρωσίας 2012, σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Σεργκέι Λόζνιτσα με τους: Βλάντιμιρ Σβίρσκι, Βλάντισλαβ Αμπάσιν, Σεργκέι Κολέσοφ.

          Υπόθεση:Δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ, 1942. Η περιοχή είναι υπό γερμανική κατοχή και οι ντόπιοι αντιστασιακοί μάχονται ενάντια στους Γερμανούς. Ένα τρένο εκτροχιάζεται κοντά στο χωριό, όπου κατοικεί ο Συσένια, ένας εργαζόμενος στο σιδηρόδρομο. Αν και αθώος, συλλαμβάνεται μαζί με άλλους, αλλά την τελευταία στιγμή ένας γερμανός αξιωματούχος αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο. Οι φήμες ότι έγινε προδότης κυκλοφορούν γρήγορα, και δύο αντάρτες  φτάνουν από το δάσος για να πάρουν εκδίκηση. Καθώς οι αντάρτες τον οδηγούν στο δάσος, πέφτουν σε ενέδρα, και ο Συσένια μένει μόνος με τον τραυματισμένο εχθρό του. Βαθιά στο δάσος, εκεί όπου δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, εκεί που η γραμμή μεταξύ προδοσίας και ηρωισμού είναι πολύ λεπτή, ο Συσένια αναγκάζεται να πάρει μια ηθική απόφαση σε ανήθικες καταστάσεις…

          Η ιστορία ξεκινά με τους δύο αντάρτες να προετοιμάζονται για την εκτέλεση του πολίτη, ο οποίος συνειδητοποιεί σταδιακά ότι είναι καταδικασμένος. Υπάρχουν τρεις αναδρομές στην ταινία, τρία επεισόδια από τις ζωές των πρωταγωνιστών- του Συσένια και των δύο ανταρτών. Κάθε αναδρομή αποκαλύπτει το χαρακτήρα του καθενός, και μας βοηθά να κατανοήσουμε πως βρέθηκαν μπλεγμένοι σε αυτή την κατάσταση. Παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται εκτός από την κεντρική και δύο παράλληλες αρχικά, ιστορίες που συνδέονται με την προσωπική μνήμη καθενός από τους χαρακτήρες. Η δομή αυτή της ταινίας μας επιτρέπει να βλέπουμε τα γεγονότα από απόσταση και σε προοπτική χρόνου, αποκαλύπτει τη λογική πίσω από τα γεγονότα και επιδεικνύει τα αίτια των φαινομενικά τυχαίων συνθηκών.

          Ο Λόζνιτσα μέσα από την υποβλητική φωτογραφία, το σφιχτοδεμένο μοντάζ και την λιτή, αριστοτεχνική σκηνοθεσία δημιουργεί ένα εξαιρετικό πολεμικό δράμα και ταυτόχρονα ένα ενδιαφέρον ψυχολογικό θρίλερ. Περιγράφει πικρά και σοφά, την ανθρώπινη κατάσταση και σχολιάζει συναρπαστικά τη σισύφεια μοίρα του ανθρώπου. Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από την απερίγραπτη ομορφιά των ρωσικών δασών και την μεταφορική χρήση δύο εποχών: του καλοκαιριού (παρόν) και του χειμώνα (μνήμη).

          Δίκαια η ταινία απέσπασε το βραβείο κριτικών στο φεστιβάλ Κανών καθώς και πολλά βραβεία σε φεστιβάλ στη Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο. Πραγματικά μια ταινία που αξίζει να δεις!!!

                      ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

 


by

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *