“THE MASTER”, του Πολ Τόμας Άντερσον

κατάλογος

Την πολυβραβευμένη ταινία του ταλαντούχου Πολ Τόμας Άντερσον «The Master», παρουσιάζει την Πέμπτη στις 21:30 στο Κινηματοθέατρο REX η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου. Η ταινία είναι παραγωγής ΗΠΑ, 2012 και πρωταγωνιστούν οι: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Γιοακίν Φίνιξ, Έιμι Άνταμς .

Βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα και δυο βραβεία ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας, με τρεις υποψηφιότητες για ΄Οσκαρ , με 62 συνολικά βραβεία και 78 υποψηφιότητες, η ταινία ανεπίσημα σκιαγραφεί τη Σαϊεντολογία και τον ηγέτη της. Kυρίως όμως εστιάζει στη ιδιέταιρη σχέση ανάμεσα σε ένα «δάσκαλο» και το μαθητή του και αφηγείται μια ιστορία επαναπροσδιορισμού ταυτότητας, προσωπική και συλλογική, με τρόπο αληθινά μεγαλειώδη.

Με φόντο μια εντυπωσιακή εικονογραφία περιπλανώμενων και ανήσυχων ψυχών στη μεταπολεμική Αμερική, ακολουθεί το ταξίδι ενός βετεράνου αξιωματικού του Ναυτικού, του Φρέντυ, που επιστρέφει στην πατρίδα μετά τον πόλεμο χωρίς σχέδια για το μέλλον. Κλονισμένος και γεμάτος αβεβαιότητα, γρήγορα θα υποκύψει στη γοητεία του Master, του χαρισματικού ηγέτη μιας θρησκευτικής οργάνωσης, που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Νιώθοντας ξένος και αμφιταλαντευόμενος, μπαίνει στην οργάνωση και θα καταλήξει να γίνει ο άτυπος “κληρονόμος” του φλογερού αρχηγού…

O πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ Πολ Τόμας Άντερσον, στην έκτη του ταινία μεγάλου μήκους, ξετυλίγει μια ανθρώπινη, ζωντανή ιστορία, που διαδραματίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα πνευματικής λαχτάρας των αρχών της δεκαετίας του 50. Με τη θεματολογία των ταινιών του να βρίσκεται πάντα στην κόψη των συναισθηματικών, οικογενειακών και ιστορικών ορίων, φωτίζει μια ανήσυχη πλευρά της Αμερικής, που αναδύθηκε μεταπολεμικά. Μια εποχή ανάπτυξης αλλά και αμφισβήτησης, το κτίσιμο ενός λαμπερού κόσμου κατανάλωσης, μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής λαχτάρας.

Η προσπάθεια του να αναπαραστήσει κινηματογραφικά την Αμερική του πενήντα επιτυγχάνεται απόλυτα με την καταπληκτική φωτογραφία η οποία αποτυπώνεται σε (σπάνια χρησιμοποιούμενο) φιλμ 65 mm, τα προσεγμένα σε σημείο τελειότητας σκηνικά και κοστούμια και την απόλυτα ταιριαστή για την ταινία, μουσική υπόκρουση.

Μια πραγματικά άψογη ταινία, στην οποία απολαμβάνουμε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής από τους δυο βραβευμένους πρωταγωνιστές, καθώς η ταινία ερευνά εξονυχιστικά τη σχέση τους. Στο περιθώριο της διαδρομής τους, σκιαγραφούνται ενδιαφέροντα γεγονότα και πρόσωπα και μαζί μια σειρά από ιδέες που έχουν να κάνουν τόσο με τη θεματική της πίστης και της ανάγκης να ανήκεις κάπου, όσο και με την Αμερική μετά τον πόλεμο.

Με τον Φρέντι ως κεντρικό πρόσωπο η ιστορία γίνεται βαθιά προσωπική, ακολουθώντας τις αμφιταλαντεύσεις του μέσα στην οργάνωση και την πορεία του που είναι ταυτόχρονα πιστή και αντιδραστική, αισιόδοξη και καταστροφική, αβέβαιη και παθιασμένη. Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ ερμηνείας Χοακίν Φίνιξ αποκαλύπτει τα ωμά, ζωώδη κίνητρα του Φρέντι που αναστατώνουν αλλά και ελκύουν τον Master. Ο αρχηγός της οργάνωσης, (ένας μοναδικός, πολυδιάστατος χαρακτήρας που υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, που πέθανε πριν 4 μέρες από υπερβολική χρήση ναρκωτικών), αμέσως συνεπαίρνει τον Φρέντι με τις φανερές του αντιφάσεις. Αξιοσημείωτη και η ερμηνεία της τρεις φορές υποψήφιας για Όσκαρ, Έιμι Άνταμς, στο ρόλο της φαινομενικά σεμνότυφης, αλλά σκληρής συζύγου.

Μια ξεχωριστή ταινία, που κατάφερε να ταράξει τα νερά του Χόλιγουντ και έσπασε ρεκόρ εισπράξεων από τις πρώτες μέρες προβολής, ένα μεγαλειώδες φιλμ, έργο ενός αληθινού… Μaster του κινηματογράφου!!!

 TRAILER

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΣΗΜΟ WEBSITE


by