“ΤΑ ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ”, του Μπεν Ζάιτλιν

κατάλογος

Την τελευταία ταινία του προγράμματος προβολών 2013-14 παρουσιάζει την Πέμπτη στις 21:30, στο Κινηματοθέατρο REX, η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου. Η «αυλαία κατεβαίνει» με την ταινία «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου-The Beasts of the Southern Wild», παραγωγής 2012 του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, σε σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Μπεν Ζάιτλιν με τους: Κουβενζανέ Γουάλις, Ντουάιτ Χένρι, Λέβι Ίστερλι.

Με 66 συνολικά βραβεύσεις, (Χρυσή Κάμερα στις Κάνες, μεγάλο βραβείο στο Σάντανς, τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες κ.α) η ταινία-έκπληξη αφηγείται μια σκληρή όσο κι αισιόδοξη ιστορία ενηλικίωσης. Στοιχεία αλληγορίας και φαντασίας συνδυάζονται τρυφερά με το ρεαλιστικό δράμα, ενώ συγκλονιστική είναι η παρουσία της εξάχρονης πρωταγωνίστριας Κουβενζανέ Γουάλις, της νεαρότερης υποψήφιας πρώτου γυναικείου ρόλου στα χρονικά των Όσκαρς.

Υπόθεση: Mια ομάδα απόκληρων της ζωής έχουν επιλέξει να ζήσουν εκτός οργανωμένης κοινωνίας, στήνοντας ένα κοινόβιο στις όχθες μιας λιμνοθάλασσας κάπου στο Nότο. Ένα πανύψηλο φράγμα τους χωρίζει από τον «πολιτισμό». Παραμονές μιας μεγάλης καταστροφικής καταιγίδας, μια εξάχρονη μικρούλα, η Xασπάπι θα πάρει μαθήματα επιβίωσης, από τον στοργικό αλλά και πεισματικά ανεξάρτητο πατέρα της. Η μικρή αντιλαμβάνεται το φυσικό κόσμο σαν ένα εύθραυστο ιστό πραγμάτων ή όπως η ίδια λέει: «Κάθε κομμάτι έχει τη δική του θέση στον κόσμο μας. Ακόμη κι αν το μικρότερό από αυτά φύγει από την θέση του, ο κόσμος μας κινδυνεύει». Όταν η καταιγίδα καταφτάνει και ο μπαμπάς της αρρωσταίνει, η φυσική τάξη γύρω της καταρρέει. Προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει τη δομή του κόσμου της, για να σώσει το σπίτι της και τον πατέρα της, μαθαίνοντας να επιβιώνει απέναντι σε μια αδυσώπητα σκληρή φύση, με απίστευτο φυσικό αλλά και ψυχικό σθένος…

Η ταινία του Μπεν Τσάιτλιν καταφέρνει να συνδυάσει τον μαγικό ρεαλισμό με μια αποκαλυπτική αίσθηση της μοίρας, ιδωμένα μέσα από τα μάτια ενός εξάχρονου κοριτσιού. Παρακολουθώντας την απόκτηση αντίληψης της ζωής μέσα από τα μάτια της μικρής πρωταγωνίστριας, αυτό που ένας ενήλικας θα ονόμαζε «τυφώνα Κατρίνα» ή «ανίατη ασθένεια», μεταμορφώνεται σε ένα αποκαλυπτικό γεγονός μυθικών διαστάσεων.

Ξεκινώντας με ενέργεια, ένταση και εικόνες εντυπωσιακής ομορφιάς, ντυμένες με μια εξίσου υπέροχη μουσική, τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου» σε αφήνουν άφωνο, από τα πρώτα λεπτά. Καθώς η ταινία προχωρά, δεν χάνει ποτέ τον βηματισμό της ακόμη κι αν αλλάζει τον ρυθμό ή εισάγει ιστορίες, ίσως γιατί το σινεμά του Ζάιτλιν, έχει κάτι από την χαλαρή υφή ενός παραμυθιού ή ενός ονείρου, αλλά και την αμεσότητα ενός ντοκιμαντέρ.

Ιστορία γραμμένη για το Θέατρο, ταινία με μεθυστική κινηματογραφική γλώσσα, δίκαια κέρδισε κάθε βραβείο και χαρακτηρίστηκε «κλασικό αριστούργημα». Με την απίστευτη εξάχρονη πρωταγωνίστρια-αποκάλυψη (που παραδίδει μια ερμηνεία σπάνιας έντασης και βάθους), η ταινία είναι ξεχωριστή και για ένα ακόμη λόγο. Είναι μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, δουλεμένη με αγάπη από μια ομάδα ταλαντούχων ατόμων χωρίς υλικά μέσα, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, που κατάφεραν με απλό, ευδιάκριτο και διεισδυτικό  τρόπο να αγγίξουν θέματα όπως η οικογένεια, η αγάπη για τη φύση, η αίσθηση της απώλειας.

 Αυθεντική, ανθρώπινη, μαγική και παραμυθένια, άγρια και βαθειά συγκινητική, οικολογική και έντονα αφυπνιστική, κυρίως όμως απίστευτα αισιόδοξη, η συναρπαστική αυτή ταινία είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον θεατή και ο καταλληλότερος επίλογος για το πρόγραμμα προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης!

 TRAILER

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ στο Βήμα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ στο Flix

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ “Glory at sea” του Ζάιτλιν


by