«Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ», της Κλίο Μπάρναρντ

Κυριακή 3 Ιανουαρίου
 συγκλονιστικό κοινωνικό δράμα

ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΑΦΙΣΑΗ νέα κινηματογραφική χρονιά αρχίζει με την προβολή μιας εξαιρετικής ταινίας από την Βρετανία. Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου προβάλει την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, στο κινηματοθέατρο «REX» στις 21:30 την βραβευμένη στις Κάνες και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ, κοινωνική ταινία «Ο Εγωιστής Γίγαντας – The Selfish Giant».ΓΙΓΑΝΤΑΣ 6Η ταινία είναι παραγωγής 2013, διάρκειας 91΄, τη σκηνοθεσία υπογράφει η πρωτοεμφανιζόμενη ταλαντούχα σκηνοθέτης Κλίο Μπάρναρντ και πρωταγωνιστούν: Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας, Σον Γκίλντερ.ΓΙΓΑΝΤΑΣ 9Βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Οσκαρ Ουάιλντ, ο «Εγωιστής Γίγαντας», κατατάσσεται στις σημαντικότερες ταινίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Είναι μια σύγχρονη ιστορία με ήρωες τον 13χρονο Άρμπορ και τον καλύτερο του φίλο Σουίφτι. Eνώ τους έχουν αποβάλλει από το σχολείο και ζουν σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν τον Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο και ένα κάρο. Ωστόσο, o Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει…

Η πρώτη ταινία της Κλίο Μπάρναρντ «The Arbor» ήταν ένα τεκμηριωμένο ντοκυμαντέρ, που έδειχνε την ικανότητα της να καταγράφει όχι μόνο την επιφανειακή εικόνα του κοινωνικού περιθωρίου, αλλά και την φύση των ανθρώπων που το αποτελούν. Στον «Εγωιστή Γίγαντα», την πρώτη της ταινία μυθοπλασίας κάνει μια πραγματικά εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση, κάνοντας ένα φιλμ που βρίσκεται στην περιοχή του σινεμά του Κεν Λόουτς, γεμάτο ανθρωπιά και τρυφερότητα.ΓΙΓΑΝΤΑΣ 9BΟ «Εγωιστής Γίγαντας» είναι ένα σκληρό, κοινωνικά ευαίσθητο δράμα, που με πικρό χιούμορ και σκληρή ειλικρίνεια, αφηγείται μια οδυνηρή ιστορία ενηλικίωσης, με φόντο τη χρεοκοπημένη σε κάθε επίπεδο –εργασιακό, σχολικό, οικογενειακό– μεταβιομηχανική βορειοευρωπαϊκή κοινωνία.

Σκηνοθετημένο με σιγουριά και μια ξεχωριστή ματιά που κατορθώνει να προσδώσει μια διαχρονική διάσταση στην ιστορία, φωτογραφημένο με τρόπο που χτίζει ολόκληρους κόσμους από μια μάντρα ανακύκλωσης, ή ένα λιβάδι τη νύχτα, δεν δοκιμάζει να κοιτάξει «τουριστικά» την μιζέρια της ζωής των ηρώων του. ΄Ομως ανακαλύπτει την ομορφιά στα πιο απροσδόκητα μέρη, χωρίς να έχει ανάγκη το «happy end» ή αισιόδοξα «μηνύματα».ΓΙΓΑΝΤΑΣ 9GΚαι το μεγαλείο (κινηματογραφικό και συναισθηματικό) κορυφώνεται στην τελική σκηνή, με απαράμιλλη απλότητα, τραγικό βάθος και συμπονετική γαλήνη. Τα δυο αγόρια που πρωταγωνιστούν, είναι συγκλονιστικά με ερμηνείες που σε στοιχειώνουν με την ένταση τους. Και η Μπάρναρντ χτίζει μια ιστορία που πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τα κλισέ ενός συνηθισμένου δράματος. Παραδίδει ένα διαπεραστικό πορτρέτο όχι μόνο του περιβάλλοντος, των συνθηκών, της κατάστασης ενός μεγάλου κομματιού της σύγχρονης Βρετανίας, μα κυρίως μια διεισδυτική καταγραφή του ψυχισμού των ηρώων της.ΓΙΓΑΝΤΑΣ 9DΜοναδική ταινία για την πρεμιέρα του κινηματογραφικού 2016, στην μεγάλη οθόνη του REX!

TRAILER

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ


by