“ΘΡΕΨΕ ΚΟΡΑΚΙΑ”, του Κάρλος Σάουρα

 

Την βραβευμένη στις Κάνες και υποψήφια για ξενόγλωσσο ΄Οσκαρ Ισπανική ταινία “Θρέψε Κοράκια-Cria Cuervos” παρουσιάζει την Τετάρτη στις 21.30, στο Κινηματοθέατρο REX, η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου. Σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ισπανού δημιουργού Κάρλος Σάουρα, η ταινία είναι παραγωγής 1975 και πρωταγωνιστούν οι Τζέραλντιν Τσάπλιν, Μόνικα Ράνταλ και η εκπληκτική μικρή ΄Αννα Τόρεντ.

Υπόθεση: Μετά το θάνατο του στρατιωτικού πατέρα τους, η οκτάχρονη Άννα και οι δύο αδερφές της μεγαλώνουν υπό την κηδεμονία της αυστηρής θείας τους. Προσπαθώντας να συμβιβαστεί με την απώλεια, η Άννα ζητά καταφύγιο στη φαντασία της και στο φάντασμα της αγαπημένης μητέρας της. Μάρτυρας των οδυνηρών, τελευταίων στιγμών της άρρωστης μητέρας της και του τέλους του πατέρα της, -το οποίο πιστεύει ότι έχει προκαλέσει η ίδια-, η μικρή Άννα είναι περισσότερο εξοικειωμένη με την ιδέα του θανάτου απ’ ότι με την παιδική ανεμελιά. Και η σκληρή πραγματικότητα κινητοποιεί στον ευαίσθητο, τραυματισμένο ψυχισμό της μια σειρά από κινήσεις αντίστασης άλλοτε υγιείς και άλλοτε νοσηρές …

Το αριστούργημα του Κάρλος Σάουρα, γυρίστηκε λίγο πριν τον θάνατο του δικτάτορα και ο τίτλος είναι παρμένος από μια δυσοίωνη Ισπανική παροιμία («Θρέφε κοράκια, να σου βγάλουν τα μάτια»). Ο σκηνοθέτης, που είναι ταυτόχρονα και σεναριογράφος, προσπαθεί να αιχμαλωτίσει και να μεταφέρει ποιητικά και αλληγορικά τη στιγμή μετάβασης της χώρας του από το φασιστικό καθεστώς στη δημοκρατία. Με αφηγηματικό μοντέλο την αποτύπωσης  της διαδικασίας μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, προσεγγίζει με αριστοτεχνικό τρόπο την διαδικασία μετάβασης από το παιδί στον ενήλικο, από την ζωή στον θάνατο, από την δικτατορία προς  ένα απροσδιόριστο μέλλον.

Η ταινία διαθέτει μια αξιοθαύμαστη εσωτερικότητα και ακόμη και αν ο θεατής επιλέξει να την παρακολουθήσει αποκλειστικά στο πρώτο και εμφανές επίπεδο θα συγκλονιστεί με την καθηλωτική χαμηλών τόνων αφήγηση με την οποία ο δημιουργός προσεγγίζει, με έναν ψυχαναλυτικά ενδιαφέροντα τρόπο, πώς ένα παιδί εισπράττει και ερμηνεύει τις αλλαγές στον περίγυρο  και πως τοποθετείται  συνήθως ενοχικά σε πρωταγωνιστικό ρόλο θύτη.

Το φιλμ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κανών, διανεμήθηκε με επιτυχία στις ΗΠΑ, ενώ αποτέλεσε απροσδόκητη εμπορική επιτυχία εντός και εκτός Ισπανίας. Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, το «Cria Cuervos» παραμένει αινιγματικό, ισορροπώντας  θαυμαστά ανάμεσα στην φαντασία και τον ρεαλισμό, ρίχνοντας μια σκοτεινή μα και λυτρωτική ματιά στους δαίμονες της παιδικής ηλικίας, στα φαντάσματα της μνήμης, στα κοινωνικά και οικογενειακά ταμπού σε μια περίοδο πολιτικοκοινωνικής μετάβασης.

Οι εξαιρετικές ερμηνείες, -της μικρής ΄Αννα Τόρεντ και της Τζέραντλιν Τσάπλιν (στο ρόλο της μητέρας), αποτελούν επιπλέον λόγους για την επιλογή της συγκεκριμένης δημιουργίας για μια ποιοτική κινηματογραφική βραδιά!!!

 TRAILER

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *