“Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ”, του Νάτζι Αμπού Νουάρ

Με μια εξαιρετική ταινία από την Ιορδανία συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν, Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 21:30 στον δημοτικό κινηματογράφο REX, θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία «Ο Λύκος της Ερήμου -Theeb» παραγωγής 2014 σε σκηνοθεσία Νάτζι Αμπού Νουάρ με τους: Χουσεΐν Σαλαμέχ, Χασάν Μουτλάγκ, Τζασίρ Εΐντ.

Ο ταλαντούχος νέος σκηνοθέτης παρουσιάζει στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο μια συγκλονιστική ιστορία, που διαδραματίζεται στην έρημο της Ιορδανίας. Αφορά την περίοδο της Αραβικής Εξέγερσης του 1916, όταν Άραβες αντάρτες, υποκινούμενοι από την παρουσία αγγλικών δυνάμεων, πολεμούν για την ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Υπόθεση: Ο Theeb είναι ο μικρός ορφανός γιος ενός σεΐχη, μεγαλωμένος από τον μεγαλύτερο αδελφό του Χουσεΐν. Όταν ένας οδηγός της ερήμου φτάνει μαζί με έναν Βρετανό στρατιωτικό στον καταυλισμό τους, οι νόμοι της φιλοξενίας υπαγορεύουν όχι μόνο την παροχή τροφής και καταλύματος, αλλά και τη βοήθεια που χρειάζονται οι ταξιδιώτες για να φτάσουν στο μυστηριώδη προορισμό τους. Την αποστολή να τους συνοδεύσει μέχρι ένα ρωμαϊκό πηγάδι, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από τα καραβάνια μετά το πέρασμα του σιδηροδρόμου, αναλαμβάνει ο Χουσεΐν, τον οποίο κρυφά ακολουθεί ο Theeb. Το συναρπαστικό ταξίδι του μικρού στην έρημο, όμως, θα μετατραπεί γρήγορα σε μια εφιαλτική περιπέτεια επιβίωσης, η οποία θα τον αναγκάσει να πάρει επικίνδυνες και επώδυνες αποφάσεις…

Με καλοδουλεμένο σενάριο, που δεν κάνει παραχωρήσεις σε φολκλορικές ευκολίες και χρησιμοποιεί επιδέξια και δραματικά την εκκρεμότητα, την κάμερα στο ύψος του μικροκαμωμένου ήρωα και την εντυπωσιακή και συνάμα αλληγορική εικόνα της ερήμου, ο Αμπού Νοβάρ υπογράφει ένα συναρπαστικό υπαρξιακό γουέστερν, δίκαια υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία και μεγαλωμένος στην Ιορδανία, προσεγγίζει τη Μέση Ανατολή του Μεγάλου Πολέμου και της Αραβικής Εξέγερσης από την οπτική του πιασμένου στη φάκα της Ιστορίας Βεδουίνου και όχι τη γνωστή οπτική του Δυτικού ιμπεριαλιστή-απελευθερωτή. Με βραβείο σκηνοθεσίας στη Βενετία και πολλαπλές βραβεύσεις και υποψηφιότητες σε όλες τις ηπείρους, «Ο Λύκος της Ερήμου» είναι η πολιτική απάντηση στον «Λόρενς της Αραβίας».Χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι κουβαλούν μία γοητευτική δύναμη και ενέργεια, ο Νουάρ δεν καταφεύγει σε ευκολίες, στερεότυπα και κάθαρση αλλά ξετυλίγει την ιστορία του με συνέπεια και χειρουργική ακρίβεια, ανάμεσα στην πικρή πραγματικότητα και τις σκληρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο μικρός ήρωας («Theeb» σημαίνει «λύκος»).Ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, αλλά και ιστορικοπολιτικό δράμα, το οποίο θίγει τις επιπτώσεις που έφεραν σε ένα κλειστό πολιτισμικό σύμπαν, αυτό της αραβικής κουλτούρας, οι γεωπολιτικές αλλαγές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολουθώντας μιας συναρπαστική κινηματογραφική διαδρομή, η ενηλικίωση του μικρού Βεδουίνου, ολοκληρώνεται με τη γέννηση ενός νέου κόσμου, όχι απαραίτητα ελεύθερου και ενωμένου.

Μοναδική ταινία με τα θεαματικά στοιχεία ενός έπους, στις διαστάσεις ενός ανθρώπινου δράματος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

 


by