“Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΟΥ”, της Μαϊουέν

Με μια συναρπαστική γαλλική ταινία συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν, Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 21:30 στον δημοτικό κινηματογράφο REX, θα προβληθεί «Ο Βασιλιάς μου – Mon Roi» παραγωγής 2015, σε σκηνοθεσία της Μαϊουέν και πρωταγωνιστές τους: Εμανουέλ Μπερκό, Βενσάν Κασέλ, Λουί Γκαρέλ.

Βραβείο ερμηνείας στις Κάννες (Εμανουέλ Μπερκό) για το χρονικό ενός παθιασμένου έρωτα, με γυναικεία υπογραφή στη σκηνοθεσία. Τέσσερα χρόνια μετά το πολυβραβευμένο «Polisse», η Μαϊουέν επιστρέφει με ένα δυναμικό ερωτικό δράμα για το πώς μπορεί μια γυναίκα να χάσει τον εαυτό της μέσα στη σχέση.

Υπόθεση: Ο Τζόρτζιο είναι ένας γοητευτικός πλούσιος άντρας. Η Τόνι είναι δικηγόρος και τον θυμάται από παλαιότερη γνωριμία τους. Οι δυο τους θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα και θα ζήσουν ένα τρελό έρωτα με πολύ δράση και μία δεκάχρονη σχέση με αστείες και τραγικές φάσεις.

Η πρώτη φορά που συναντάμε την 40χρονη Τόνι είναι στην κορυφή μιας χιονισμένης πλαγιάς σε οικογενειακές διακοπές για σκι. Φορά την μάσκα της και αγνοώντας τη φωνούλα που φωνάζει «μαμά», παίρνει φόρα και κατεβαίνει την πλαγιά με μεγάλη ταχύτητα. Το πλάνο κλείνει σε μαύρο, για να ξανανοίξει στο δωμάτιο της ψυχολόγου ενός κέντρου φυσιοθεραπείας. Η Τόνι έχει θρυμματίσει το γόνατό της και θα περάσει 6 μήνες στο κέντρο, προσπαθώντας να ξαναπερπατήσει.Με τραύματα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, προσπαθεί να επιστρέψει στην «κανονική ζωή» μέσα από μια επώδυνη διαδικασία στο κέντρο αποκατάστασης. Εκτός από τις επίπονες φυσιοθεραπείες και ασκήσεις, αναπολεί την περιπετειώδη σχέση της με τον Τζόρτζιο και αναζητά απαντήσεις. Τι τους έφερε κοντά; Τι τους παρέσυρε σε ένα αυτοκαταστροφικό πάθος; Τι απομάκρυνε τον έναν από τον άλλον και τι μπορεί να τους συμφιλιώσει ξανά;  Ένα από τα κύρια σημεία της ταινίας είναι ότι σε όλη την διάρκεια της, βλέπουμε με φλάσμπακς την προηγούμενη ζωή της Τόνι, όσο προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Με ρεαλιστική, πυρετώδη σκηνοθεσία η ταινία εστιάζει στην γυναικεία ανασφάλεια και στην ευάλωτη γυναικεία φύση στα «μάγια» ενός ακαταμάχητου και συνάμα καταστροφικά χειριστικού άντρα.Ο Τζόρτζιο (εξαιρετικός ο Βενσάν Κασέλ στο ρόλο) είναι ένας γοητευτικά αντισυμβατικός άντρας, αξιολάτρευτος, με ζωώδη ενέργεια και σαγηνευτική ορμή. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένας αναξιόπιστος τυχοδιώκτης, με απρόβλεπτη συμπεριφορά και ακραίες αντιδράσεις. Γίνεται «Βασιλιάς» στη ζωή της Τόνι, που παρά τις ιδιοτροπίες του και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του μένει μαζί του για μια δεκαετία…

Η χημεία του πρωταγωνιστικού ζεύγους, οι ολοκληρωμένοι γεμάτοι συναισθηματικές αντιφάσεις χαρακτήρες και η γυναικεία οπτική στην σκηνοθεσία κάνουν τον «Βασιλιά μου» μια ενδιαφέρουσα σπουδή πάνω στις σχέσεις.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by