“Ο ΕΜΠΟΡΑΚΟΣ”, του Ασγκάρ Φαραντί

Με μια εξαιρετική ταινία από το Ιράν συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στις 21:30 στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX θα προβληθεί η βραβευμένη με ξενόγλωσσο ΄Οσκαρ και βραβείο σεναρίου και ανδρικής ερμηνείας στις Κάνες ταινία «Ο εμποράκος-Τhe salesman». Είναι  παραγωγής 2016, διάρκειας 125΄, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ασγκάρ Φαραντί και πρωταγωνιστούν οι: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταρανέχ Αλιντοστί, Μπαμπάκ ΚαρίμιαΟ διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης, επιστρέφει με μια μοναδική νέα ανάγνωση του κλασικού έργου του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου, «Ο θάνατος του Εμποράκου». Η συγκλονιστική ιστορία του ξεκινά με μια πολυκατοικία που καταρρέει. Ο Εμάντ και η σύζυγος του Ράνα, ένα ζευγάρι μεσοαστών, αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλη κατοικία. Στο νέο τους σπίτι όμως, ανακαλύπτουν πως η προηγούμενη ένοικος, δεν έχει ακόμα μετακινήσει τα πράγματά της. Από τους ψιθύρους των γειτόνων σύντομα μαθαίνουν για το ύποπτο παρελθόν της, καθώς είχε πολλούς άντρες επισκέπτες. Το πρώτο κιόλας βράδυ και ενώ η γυναίκα είναι μόνη σπίτι,  ένας άγνωστος άνδρας της επιτίθεται στο μπάνιο. Μετά από τη μυστηριώδη αυτή επίθεση η ισορροπία στη ζωή του ζευγαριού θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα…

Παράλληλα όμως με την κεντρική ιστορία, παρακολουθούμε και το ανέβασμα του θεατρικού «Ο θάνατος του Εμποράκου» στο οποίο ο Εμάντ και η Ράνα υποδύονται τους δύο κεντρικούς ήρωες. Όσο η σχέση τους δοκιμάζεται μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν στην πραγματική ζωή, τόσο επηρεάζεται και η ερμηνεία τους στο έργο, αντανακλώντας την ψυχολογική τους κατάσταση. Η Ράνα, βαθιά τραυματισμένη από την επίθεση και νιώθοντας αβοήθητη, αρνείται να καταγγείλει το γεγονός. Ο Εμάντ αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του, ανακαλύπτοντας και τιμωρώντας ο ίδιος τον δράστη…Ο σκηνοθέτης ‘ξαναδιαβάζει’ δημιουργικά το αριστουργηματικό θεατρικό του Άρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του Εμποράκου» και επιχειρεί ένα παραλληλισμό του θεατρικού ζευγαριού με τους κινηματογραφικούς του ‘ήρωες’. Ο πρωταγωνιστής στο θεατρικό προσωποποιεί ιδανικά τον άνδρα που απέτυχε να κυνηγήσει το ‘αμερικάνικο όνειρο’. Αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο κόστος της μεταμόρφωσης της μεταπολεμικής αμερικάνικης κοινωνίας στη σημερινή κοινωνία της αφθονίας, της κατανάλωσης, του ανταγωνισμού και της νέας μεσοαστικής τάξης.Αντίστοιχα ο κινηματογραφικός ‘ήρωας’ βρίσκεται σ’ ένα παράλληλο μονοπάτι, καθώς από τα γεγονότα νιώθει υποχρεωμένος να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του σαν άνδρα. Νιώθει να εγκλωβίζεται ψυχολογικά στην σύγχρονη Τεχεράνη, που η παγκοσμιοποίηση τη μεταμορφώνει με τον ίδιο ρυθμό που άλλαξε και η αστική Αμερική πριν μερικές δεκαετίες.

Παρατηρεί το σύγχρονο Ιράν με το μοναδικό του βλέμμα – άνδρες, γυναίκες, χώρα σε κατεδάφιση. Ρόλοι, σύμβολα, παραδόσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Μέσα από ένα οικογενειακό-προσωπικό δράμα, στοχάζεται πάνω σε αρχετυπικά ηθικά διλήμματα.  Ανανεώνει ευρηματικά τα θαρραλέα ερωτήματα του Μίλερ και κοιτάζει κατάματα το σύγχρονο ‘ιρανικό όνειρο’. Με τον γνωστό ρεαλιστικό του τρόπο παρουσιάζει όχι μόνο όσα λέγονται, αλλά κυρίως όσα παραμένουν ανείπωτα, σκεπασμένα κάτω από το μαντήλι μιας θεοκρατικήκοινωνίας που δεν έχει μάθει να επικοινωνεί.

Ταυτόχρονα, σκηνοθετεί με ατμοσφαιρικό σασπένς και μαεστρία, μέσα σε κλειστούς δαιδαλώδεις χώρους αυτή την αναζήτηση ταυτότητας, σαν ένα κλιμακούμενης έντασης αστυνομικό θρίλερ που συναρπάζει τον θεατή.Ο Ασγκάρ Φαραντί δημιουργεί μια ταινία που αφορά όλη την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από θρησκεία ή άλλα εθνικά χαρακτηριστικά και εδραιώνει τον εαυτό του ως τον πιο σημαντικό εκπρόσωπο του ιρανικού κινηματογράφου στην εποχή μας.

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΕΡ “Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ”


by