«AΜΑΝΤΕΟΥΣ», του Μίλος Φόρμαν

Την συναρπαστική ταινία «AΜΑΝΤΕΟΥΣ- AMADEUS», παρουσιάζει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 στις 21:30 στο Κινηματοθέατρο REX, με δωρεάν είσοδο. Το «Aμαντέους» είναι ιστορική ταινία εποχής, παρουσιάζει τη ζωή του Μότσαρτ και είναι παραγωγής ΗΠΑ 1984, σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν με τους Μάρει Αμπραχαμ και Τομ Χαλς. Προτάθηκε για 53 συνολικά βραβεία και κέρδισε 40, συμπεριλαμβανομένων και 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία ανάμεσα στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Υπόθεση: Το 1823, ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι, που βρίσκεται πια σε προχωρημένη ηλικία, αποπειράται να αυτοκτονήσει, επειδή θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Ο συνθέτης εισάγεται σε τρελοκομείο κι εκεί δέχεται την επίσκεψη ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να τον εξομολογήσει. Ο Σαλιέρι είναι αρχικά διστακτικός αλλά τελικά αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυία της μουσικής του, την αντιπαλότητα ανάμεσα τους (ο Σαλιέρι ζήλευε το ταλέντο και την επιτυχία του Μότσαρτ) και το σατανικό του σχέδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη.

Η ταινία σφύζει από ζωντάνια, ευφραίνει με τη μουσική, θαμπώνει με τα χρώματα και τα εκπληκτικής σχεδίασης κοστούμια, και συναρπάζει με τις ερμηνείες. Πρόκειται για μια συναρπαστική από κάθε πλευρά ταινία, παρά το γεγονός ότι η αφήγηση βασίζεται σε αρκετά ψευδοϊστορικά στοιχεία (η αντιπαλότητα του Σαλιέρι προς τον Μότσαρτ αμφισβητείται).

5

Το αποτέλεσμα όμως είναι συναρπαστικό: οι χαρακτήρες έχουν μια σύγχρονη αληθοφάνεια, απελευθερωμένοι από το ιστορικό πλαίσιο. Η ιδιοσυγκρασία του Μότσαρτ έχει αποδοθεί υποδειγματικά. Μέσα από την αφήγηση του Σαλιέρι παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός παιδικού μουσικού ταλέντου σε συνθέτη που αλλάζει τα μουσικά πράγματα της εποχής του. Αν και ο Μότσαρτ πέθανε μόλις στα 35 του, άφησε πίσω του ένα τόσο λαμπρό έργο, που πολλοί ομότεχνοί του θα φθονούσαν.

6

Ο Μότσαρτ παρουσιάζεται σαν ένας κακομαθημένος γλεντζές, που αδυνατεί να συντηρήσει τον εαυτό του και να ελέγξει την προσωπική του ζωή. Ο Σαλιέρι πνίγεται σε συναισθήματα ζήλιας και θυμού, βλέποντας ότι αυτό το «θεϊκό» ταλέντο ανήκει σε έναν ακαλαίσθητο νεαρό. Η αλάνθαστη πηγαία δύναμη και το εμπνευσμένη δημιουργία, διαλύουν τους κανόνες ευσέβειας που διέπουν τον κόσμο του Σαλιέρι. Το αντιαισθητικό γέλιο του Μότσαρτ αντηχεί στα αυτιά του σαν θεϊκή ειρωνεία, απέναντι στην αδυναμία του να πιστέψει στην δική του τη μετριότητα.

7

Ο Μίλος Φόρμαν επέλεξε να πει αδιαμφισβήτητες αλήθειες χρησιμοποιώντας την ξεχωριστή φυσιογνωμία του Μότσαρτ σαν αλληγορία. Θεωρεί ότι για να έχει κανείς πρόσβαση στη δημιουργική του πηγή πρέπει πρώτα να θεραπευτεί από τις προσωπικές του μικρότητες. Ακόμη πιστεύει ότι άνθρωπος που δεν είναι σε θέση να χαρεί με το ταλέντο ενός άλλου είναι καταδικασμένος σε μια θλιβερή, μοναχική ζωή. Εξαιρετική η βραβευμένη με όσκαρ ερμηνεία του Μάρει Αμπραχαμ στο ρόλο του ανθρώπου που δε μπορούσε να συνθέσει αλλά μπορούσε να εκτιμήσει το αριστούργημα, λάτρευε τη μουσική αλλά περισσότερο λάτρευε την υστεροφημία. Μοναδική και η ερμηνεία του Τομ Χαλς στο ρόλο του μεγαλοφυούς και συνάμα εκκεντρικού συνθέτη, με τη σύντομη, αλλά γεμάτη συγκινήσεις ζωή.

2

Αριστουργηματική, βραβευμένη ταινία, πλημμυρισμένη από τη μουσική του διάσημου συνθέτη, που προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης μπροστά τη μεγάλη οθόνη!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΤΣΑΡΤ

poster


by

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *